donderdag 19 november 2015

Hoe werkt een LED-lamp?

De toepassing van LED lampen in het huishouden groeit enorm, hoewel dit niet altijd zo is geweest, de lampen waren simpelweg te duur. Maar door het verbod op de gloeilamp en door de energiebesparende werking is de interesse naar de LED lamp enorm toegenomen. De technologie ervoor bestaat echter al een langere tijd.
In dit artikel gaan we kijken hoe een LED lamp is opgebouwd en hoe de toegepaste elektrotechniek precies werkt.
 

OPBOUW
Afbeelding 2 – doorsnede LED lamp

Een LED lamp bestaat uit de volgende onderdelen (zie afbeelding):
1.    Metalen schroefdraad
Hiervan heeft het voetje (a) de - aansluiting en de schroefdraad (b) de + aansluiting.

2.    Koellichaam

De levensduur van een LED lamp is niet alleen afhankelijk van de LED-diodes maar ook van de transformator. De levensduur van de transformator word beïnvloed door de temperatuur waarin de transformator functioneert.

Dit is de reden waarom de koellichaam ook een belangrijke onderdeel is van de LED lamp.
De koellichaam is vaak een metalen bevestiging waardoor de warmte sneller afgevoerd kan worden.
Goedkopere LED lampen hebben een kunststof koellichaam en dit heeft een ongunstige invloed op de levensduur van de LED lamp.
De regel is dat hogere temperaturen de levensduur van de transformator verkort en lagere temperaturen verlengen haar levensduur.

3.    Printplaat welke functioneert als transformator (ook wel driver genoemd)

Om de LED lamp te laten werken moet de 230V wisselspanning van onze elektriciteitsnetwerk omgezet worden naar 12V gelijkspanning. Hiervoor bevat de lamp een printplaat welke functioneert als transformator.
 
Zonder de juiste transformator kunnen verschillende gevolgen optreden, een lamp kan een zoemend geluid geven, het gaat kapot door de te grote stroom, of het werkt gewoon niet.
 
Wist je dat…
Wanneer een LED lamp kapot is dit vaak te maken heeft met een kapotte transformator?  
Meestal werken de LED-diodes nog prima. Dit is de reden waarom duurdere lampen voorzien zijn van een printplaten met een condensator welke de spanning omzet. Goedkopere LED lampen bevatten vaak zware transistoren in plaats van een condensator.

De regel is dat duurdere LED lampen langer leven en daardoor uiteindelijk goedkoper zijn dan de LED lampen welke goedkoop aan te schaffen zijn.

4.    Printplaat met platte LED-diodes (5)

6.    Kap

Uiteraard zijn er verschillende varianten in de lamp vorm en/of toepassing. Echter de basis componenten zoals hierboven omschreven blijven van toepassing.
 

WERKING
De LED lamp maakt contact met het elektrisch netwerk door het metalen schroefdraad en het metalen puntje aan het begin (voet).

Dit is de reden waarom de lamp niet meteen begint te branden als je het in de fitting draait, maar pas wanneer de voet contact maakt met de betreffende aansluiting.

Vanaf het metalen schroefdraad en het metalen voet lopen twee koperdraden de lamp in. Deze zijn verbonden met de printplaat van de transformator. De transformator veranderd de 230V wisselspanning van het netwerk naar 12V gelijkspanning. De transformator is middels koperdraad verbonden met de printplaat van met de platte LED diodes. De 12V gelijkspanning zorgt ervoor dat de LED diodes beginnen te branden waardoor zichtbaar licht vrijkomt.

Afbeelding 3 – Een opengemaakte LED lamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 opmerking:

  1. Heldere uitleg, dank! Ik denk dat LED inderdaad steeds beter betaalbaar wordt, en daarmee meer gangbaar in het huishouden. LED schijnwerpers, en andere vormen LED worden al veel langer gebruikt in de bouw et cetera.

    BeantwoordenVerwijderen